Gyógyszer információk, helyettesíthetőség

Hogyan és miképpen helyettesíthető egy gyógyszer?

Amikor egy gyógyszernek lejár a szabadalmi védettsége, attól kezdődően a többi gyógyszergyár is gyárthatja és forgalmazhatja az adott gyógyszert, amennyiben az megfelel az ide vonatkozó előírásoknak. Ezeket a gyógyszereket nevezik generikumoknak. A generikum olcsóbb, mert a kezdeti kutatás-fejlesztés költsége, valamint az ide vonatkozó kötelező vizsgálatok az árat nem terhelik.

A gyógyszergyárak immáron mint generikus készítményt a szabadalom lejárta után, azonos hatóanyagból más elnevezéssel és más kiszerelésben forgalmazhatják mint generikus készítményt, gyógyszert. Maga a gyógyszer hatóanyaga ugyanaz marad, csak a név lesz más. Mint például, paracetamol tartalmú a Rubophen és a Mexalen is, és még sok más hasonló termék is.

A betegeket érintő lényegi változás:

A fentiekből következik, hogy a gyógyszerésznek, ha azt az orvos a vényen külön utasítással nem tiltja, joga van a generikus listán szereplő gyógyszerek közül azonos hatóanyagot és az azonos mennyiséget tartalmazó készítmények közül az olcsóbb vagy az éppen raktáron lévő készítményt felajánlani.

Az olcsóbb és generikumként forgalmazott gyógyszer adott esetben ugyanolyan hatásos lehet mint a szabadalmazott néven forgalmazott eredeti készítmény.

Az egyenértékűséget az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálja. Csak az egyenértékűnek nyilvánított szerek helyettesíthetők egymással a gyógyszertárban.

Kérjük ki mindig, minden esetben orvosunk és a gyógyszerész véleményét.

Gyógyszer adatbázisok

Több helyen is lehetősége van arra, hogy megnézze, hogy az Önnek felírt gyógyszer helyettesíthető -e, és ha igen akkor mely készítményekkel.

Az első, hogy a patikában ahová jár, megkérdezi a patikusát, aki teljeskörű felvilágosítást fog önnek adni.

A Dr.Info.hu adatbázisát használhatja, jelölje ki a Helyettesíthetőségi vizsgálat részt, írja be az Önnek felírt gyógyszer nevét és a találatok megjelenítése után láthtja, hogy adott készítmény mivel helyettesíthető.

Az OGYI gyógyszer adatbázisát is használhatja.

A Házpatika.com oldalon található gyógyszer adatbázisban láthatják még azt is, hogy adott készítményre milyen mértékű támogatás van.

Összefoglalva, a gyógyszerek helyettesíthetőségéről:


  • Csak az OGYI által egyenértékűnek minősített készítmények helyettesíthetők egymással.
  • Ha az orvos nem zárja ki a helyettesíthetőséget, a gyógyszerész köteles a kedvezőbb térítési díjú, a beteg számára legolcsóbb készítményt felajánlani.
  • Az orvos letilthatja a helyettesítést, ha a beteggel ezt egyeztette és a dokumentációban indokolta, illetve a vényen feltüntette „a beteggel egyeztetve”.
  • Egymással helyettesíthetők (a gyógyszertár készletében lévő gyógyszerek közül) az OGYI által meghatározott, azonos hatóanyagú, hatáserősségű és gyógyszerformájú készítmények.
  • A gyógyszerész az előírt hatáserősséget adja ki.
  • Az eltérő kiszerelésben forgalmazott gyógyszerek közül a helyettesítő gyógyszert oly módon kell kiszolgáltatni, hogy az biztosítsa a beteg gyógyszerszükségletét arra a terápiás időszakra, amelyre az orvos a gyógyszert rendelte.
  • A kiadáskor a vényen fel kell tüntetni a kiszolgáltatott gyógyszer nevét, hatáserősségét, kiszerelését, mennyiségét.